miercuri, 23 iunie 2010

Balta-n balta.Eseu

Este amuzant cum, de cele mai multe ori, oamenii dau cu bata-n balta. Ce se-ntampla cand dai cu bata-n balta? Te stropesti si ii stropesti si pe cei din jur.

Asta n-ar fi nimic pe langa faptul ca energia declansata de lovitura se pierde aiurea caci balta nu este vreun lac, e doar o pojghita subtire de apa unde nu e nimic de gasit. Prin urmare bata loveste luciul fara vreun rezultat concret. Nici peste, nici pui de balta.

Privesti in jur perplex, consumat, te simiti deodata mic si nefolositor, ba mai mult, te simti vinovat fata de cei care se aflau intamplator pe langa tine si incercau sa pescuiasca. Le-ai stricat jocul, le-ai tulburat linistea, ai speriat pestii. Esti supt de energie si inutil. Ai dat cu bata-n balta. Esti un idiot.

Inainte sa ridicati bata si s-o pravaliti catre balta din apropierea voastra, ganditi-va de doua ori si uitati-va in jur, sa vedeti pe cine veti improsca. Stiu ca recomandarea e aberanta caci sa dai cu bata-n balta e adesea consecinta unui impuls de moment, de necontrolat, de nestapanit. Cred totusi ca se poate reprima. Spre binele comunitatii.

Avem insa o problema. Cum raspandirea fenomenului printre cetatenii nostri capata cote alarmante exista riscul ca oina sa-si piarda statutul de sport national. Si atunci nu se va mai putea face nimic pentru ca ne vom simti obligati sa imbratisam cu drag noul nostru sport. Si cum balti sunt destule pe la noi, succesul va fi asigurat.
Intrevad si cateva asociatii care vor lua nastere odata cu amplificarea fenomenului: ASOCIATA VICTIMELOR STROPITE DE BATELE-N BALTA sau Fundatia Pentru Protejarea Baltilor Lovite de Bate sau Asociatia Nationala a Batelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu